Elérkezzett a kicsit érdekesebb összetevőkkel ízesített keksz. Először is a kewra víz: hasonlóan készül a rózsavízhez és narancsvirág vízhez, csak épp a pandanus növény virágából. Nem olyan émelyítő, mint a rózsavíz, kicsit savanykás hatása van. A borbolya gyümölcse pedig savanykás, kellemes ízű aszalványként került a tésztába. Olyan, mint egy kisebbfajta piros mazsola.
Hozzávalók (8 db-hoz):
- 125 g finomliszt
- 100 g vaj
- 60 g cukor
- 1 ek kewra víz
- 3 ek víz
- 30 g borbolya gyümölcs
- 120 g dió grillázs (60 g dió + 60 g cukor)
A recept a szokásos, mint az eddigi kekszeknél. Keverjük össze a lisztet a cukorral, majd reszeljük/morzsoljuk bele a vajat, hogy egyenletes morzsatésztát kapjunk, majd adjuk hozzá a vizet és kewra vizet és gyors mozdulatokkal készítsünk lágy tésztát.
A grillázst törjük körülbelül akkora darabokra, mint amekkorák a borbolya szemek, majd a borbolyával együtt gyúrjuk a tésztához.
3 mm vastag rétegben nyújtsuk ki, majd a szaggatás után 180 °C-os sütőben 15 perc alatt süssük szép pirosra. A grillázs kicsit megolvad majd, így vigyázzunk, mikor kivesszük a sütőből.
A grillázshoz a diót apró darabokra vágtam (aztán meguntam és robotgéppel aprítottam :) ). A cukorból dióbarna karamellt készítettem, ebbe forgattam a diót, majd elterítettem egy sütőpapíron és hagytam teljesen kihűlni. Végül leterítettem egy húsklopfoló segítségével kicsi darabokra törtem.
A kewra és a borbolya beszerzése különlegesebb boltokban lehetséges, de itt mindig találtam.