Őszintén szólva készült kép az ételről, de nem tartom vállalhatónak. Még sokat kell dolgozni a vizuális megjelenítésen, így most csak szöveg kerül ide. Ennek ellenére nagyon finom lett, még olyannak is ízlett, aki nem szereti a céklát.
Hozzávalók (2 személyre):
1 kisebb ökölnyi céklagumó
30 dkg csirkemell
2 kicsi fej vöröshagyma
2 marék rizs
1 tk egész fekete bors
2 ek kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
1 ek kacsazsír
~ 2 ek balzsamecet
1 tk méz
só
olivaolaj
A céklát meghámoztam és apró kockákra daraboltam (5x5 mm). A kacsazsírt erősen felhevítettem egy serpenyőben, rádobtam a céklát és 5 percig nagy lángon pároltam. Mikor már minden levet elfőtt, amit kiengedett meglocsoltam egy kevés balzsamecettel, hozzáadtam a mézet és egy teáskanálnyi kakukkfüvet, valamint kevés sót. Ezeket összeforraltam, majd egy kis tálban félretettem.
Egy kis lábasban nagyjából egy liter vizet forraltam, a maradék kakukkfűvel, szemes borssal, fokhagymával és sóval ízesítettem. A lángot úgy állítottam be, hogy gyöngyözzön a víz, ez lett az alaplé
A serpenyőt nem mostam ki, hanem kevés oliva olajat tettem bele és a kisebb kockákra vágott csirkemellet megpirítottam egy kevés sóval és borssal. Mikor már minden oldalán szépen megpirult, ezt is félretettem, megint egy kevés olajat tettem a serpenyőbe és az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítottam.
Mikor a hagyma barnulni kezdett, rádobtam a rizst, enyhén átpirítottam, majd felöntöttem egy merőkanálnyi alaplével. Innentől mindig csak annyi levet öntöttem rá, hogy éppen ellepje a rizst, és alacsony lángon nagyjából 15 percet pároltam.
Mikor a rizs már majdnem elkészült de még kicsit ropogott, hozzáadtam a céklát és a csirkemellet, és készre pároltam. Utólag szükség szerint sóztam, és mivel én édesnek éreztem, még egy kevés balzsamecetet kapott.
A rizottónak elvileg olyan állagúnak kell lennie, hogy ha megdöntjük a tányért, szépen lassan "átkússzon" a tányér egyik oldaláról a másikra.