Szerda reggel megszállt az adventi hangulat, így nagy lendülettel este neki is álltam mézeskalácsot csinálni...és ugyan már miért is tenném recept alapján :) Íme a saját verzióm. 1 nap elteltével még mindig egész puha. Sajnos a hosszútávú teszteléshez kevés lett a mennyiség. Maybe next time
Hozzávalók:
1 pohár joghurt
700 g liszt
100 g margarin
2 egész tojás
5 ek méz
1 cs szalalkáli
200 g porcukor
1 cs vaniliás cukor
fűszerkeverék (1 tk kardamom, 4 tk fahéj, 3 tk gyömbér, 1 tk szegfűszeg)
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
(1 tojás és 1 cs vanillincukor a szóráshoz)
A szárazanyagokat összekevertem egy tálban, majd hozzáadtam a joghurtot, mézet, tojást és margarint is. mikor szépen összeállt a tészta, 1 órára a mélyhűtőbe tettem. A mélyhűtőből kivéve 2-3 mm vastagra nyújtottam, kiszaggattam, és ~200°C-on 5 perc alatt kisütöttem. Nagyon szeretem "szárazon" kisütve is, de a fele adagot megkentük a felvert egész tojással, és megszórtuk vanillin cukorral. Nagyon szépen megdagadt a tészta. Úgy tűnik ez is egy olyan recept lett, amiből másnapra nem lesz kőszikla :)
Mint a legtöbb esetben ezúttal is az állandó kísérletinyúl-főkostoló-kukta Gabi is segítségemre volt. Nagyon köszönöm :)