Itt volt már az ideje, hogy az elkészült ételeket leírjam... A legutolsó elkészült süteménnyel kezdem. Kicsit pikánsabb és a hagyományosnál puhább tésztával [inspired by Jamie Oliver :) ] jó nagy adag görög joghurttal.
Hozzávalók (2 nagy adag lett):
250 g finomliszt
70 g + 3 evőkanál kristálycukor
100 g margarin
egy csipet só
fél csomag sütőpor
~ fél pohár kefir
2 nagy alma
1 ek sherryecet
1 ek balzsamecet
1 tk őrölt fahéj
1 fél citrom reszelt héja
4 ek görög joghurt
1 csomag bourbon vaníliás cukor
Az almákat meghámoztam, és feldaraboltam fél centiméteres "kockákra". Egy lábosban elkezdtem fonnyasztani őket a 3 evőkanál cukorral, majd mikor elkezdett karamellizálódni a keverék hozzáadtam az eceteket és a fahéjat. Pár perc rotyogás elég is neki.
A tésztához összekevertem a lisztet, a többi kristálycukrot, sót, sütőport és összemorzsoltam a margarinnal. Apránként adtam hozzá a kefirt, hogy összeálljon a tészta. Fél órát töltött ezután a fagyasztóban.
A joghurtot összekevertem a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, és hűtőbe tettem.
A tésztából négy részre osztottam és fél centis lapokat nyújtottam, kettővel kibéleltem két (előzőleg kivajazott) ~10cm átmérőjű szuflé-formát. A széle jócskán túl lógott a forma peremén, de pont így a jó. Megtöltöttem a "kosárkákat" az almás szósszal, és a maradék két tésztalappal befedtem. A szélüknél jól összedolgoztam, és a forma oldalánál a felesleget levágtam. Villával alaposan megszúrkodtam a tésztát, és megszórtam egy kis cukorral.
Előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sültek és egy kis hűlés után már lehetett is tálalni a joghurttal együtt.
Tésztából maradt egy kevés, ezekből viszont határozottan jó keksz lett :D