A diplomaosztós ebéd egyik desszertje - néhány próbálkozás után.
Hozzávalók (9 adag):
3 tojás fehérje
5 ek porcukor
1 ek keményítő
1 tk ételecet (10%)
1 ek vanília kivonat
2 dl habtejszín
5 őszibarack
5 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
2 ek rum (mondjuk Captan Morgan Spiced :) )
2-3 ek balzsamecet
A fehérjéket habbá vertem. Mikor kezdett hab-formát ölteni fokozatosan hozzáadtam a porcukrot, keményítőt és az ecetet. Akkor jó, ha már a hab-tüskék megállnak magugktól. Egy evőkanállal a sütőpapírral bélelt tepsire halmoztam 3x3 nagyjából 10cm átmérőjű 2 cm magas kupacot, úgy, hogy a teteje mindegyiknek lapos legyen. 130 fokra előmelegített sütőbe tettem légkeveréses üzemben, és agyből visszavettem 110 fokra a hőmérsékletet. 50 perc alatt ropogós lett a külseje (és sajnos barna), a belseje viszont puha ragacsos maradt.
A tejszínhabot keményre vertem a vanília kivonattal, ebbe nem került cukor. Magától is pont elég édes.
A kristálycukrot kevés vízzel egy serpenyőben addig hevítettem, míg elkezdett barnulni, majd rádobtam a megtisztított és vékony szeletekre vágott barackot, a fahéjat, a rumot és a balzsamecetet.Ez hirtelen megköti a karamellt, de addig rotyogtattam, míg újra fel nem olvadt mind. Ekkorra már csak kevés leve marad a baracknak, de még nem főtt szét, a balzsamecettől pedig kellemesen pikáns lett.
Végül egymás tetejére halmoztam a habcsókot, tejszínhabot és a barackot.