Akkor lássuk is az első receptet a hatból. Bár részben tönkölylisztből készül, nem feltétlenül a fittség jegyében született...meglehetősen sok benne a vaj - de hát pont ezért olyan finom :)
Hozzávalók (10 db-hoz):
- 100 g vaj
- 90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 35 g finomliszt
- 1 tk só
- 1 ek tökmagolaj
- 2 ek víz
- 100 g reszelt parmezán
- 80 g tökmag
Fontos, hogy hideg vajjal dolgozzunk minél gyorsabban. Minél kevésbé melegszik fel a vaj, a végeredmény annál omlósabb lesz.
Először keverjük össze a liszteket a sóval, majd reszeljük bele a vajat. Néha forgassuk át, a lényeg, hogy minél jobbal eloszlassuk a lisztben. Ujjainkkal morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá a tökmagolajat és vizet. Így már egy majdnem kenhető tésztát kapunk
A tökmagot serpenyőben pirítsuk meg alaposan, majd késsel vagy aprítógéppel aprítsuk durvára. Ezt keverjük a reszelt parmezánnal együtt az alaptésztához, majd nyújtsuk 2-3 mm vastagra és szaggassuk ki. Én 8 cm-es kiszúrót használtam, ebből a mennyiségből 10 kekszet tudtam így készíteni.
190 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket, ezután hagyjuk kihűlni.