A heti ötlet megvalósítása a ma reggeli piacozás közben öltött konkrét formát. Van még mit javítani rajta, de azt hiszem határozottan kellemes étel lett belőle :)
Hozzávalók (2 személyre):
20 dkg naphal filé
0,5 kg burgonya
25 g vaj
5 dkg rétesliszt
Egy fél édesköény gumó
Egy kis fej lilahagyma
1 narancs
1 lime
8-10 szem fekete olíva bogyó
só, bors
Az édesköményt és a hagymát nagyon vékony szeletekre vágtam, megszórtam egy csipet sóval, és hagytam állni legalább fél órát. A burgonyát meghámoztam, megfőztem majd szűrés után áttörtem és hozzáadtam a vajat, majd jól elkevertem a liszttel. Miközben a püré hűlt, lereszeltem a narancs és a lime héját, a narancsot kifiléztem, a lime levét kicsavartam.
A pürét ketté osztottam és "csónakokat" formáztam belőle, a közepébe kis mélyedést készítettem a halnak. A halfilét keresztben 2 cm-es csíkokra vágtam, kicsit sóztam és borsoztam majd a pürére fektettem. 180 °C-os sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Közben a salátához a zöldségeket és a citrusokat összekevertem, majd az egészet a hal tetejére halmoztam. Díszítésnek kapott a tányérra egy cikk grapefruitot.
...erős a gyanúm, hogy a piacon naphal helyett pangasius filét kaptam, legközelebb lazac vagy fogas filével próbálkozom.
Mivel a hal levet eresztett, amit a krumpli nem teljesen tudott felszívni, praktikus lenne zsemlemorzsát szórni a hal alá. Ezen felül a köret kicsit túl sok lett, a burgonya mennyiségét talán kétharmadára lehetne csökkenteni