Risotto Avgolemono
2013. március 16. írta: angelimatyas

Risotto Avgolemono

Fénykép0001.jpg

Egy finom citromos görög leves rizottó formában (mert ugyebár miért ne variálnánk meg mindent...)

Hozzávalók (4 személyre):

2 nagyobb csirkecomb

2 fej vöröshagyma

1 nagy csokor petrezselyem

2 citrom reszelt héja

fél citrom leve

3 nagy fej gomba (pl.: csiperke)

1 bögre rizs

2 gerezd fokhagyma

só, bors

kevés olaj

1,5 dl száraz fehérbor

A vöröshagymákat és a fokhagymákat apróra vágtam, a combokat kicsontoztam (nem baj, ha marad rajta egy kevés hús) és kisebb kockákra vágtam a húst. A gombákat alaposan megmostam, félbevágtam és vékonyan felszeleteltem. A petrezselymet szintén felaprítottam.

A hagyma felét kis olajon pirítani kezdtem, majd mikor üveges lett, rádobtam a gombát is. Egy kis pirítás után a csontokat is rádobtam. Bő egy liter vízzel felengedtem, sóztam, borsoztam, és a petrezselyem negyedét is hozzáadtam, valamint a reszelt citromhéj felét is. Lefedve hagytam lassan forrni. Fél óra után hozzáadtam a fél citrom levét, egy újabb negyednyi petrezselymet és sóval, borssal korrigáltam. Újabb fél óra gyöngyözve forralás után leszűrtem, a csontokon kívül a többi szilárd részt is megtartottam.

A felkockázott csirkecombokat kevés olajon a felaprított fokhagymával erősen átpirítottam, majd félretettem.

A maradék vöröshagymát kevés olajon pirítani kezdtem, majd hozzá adtam a rizst, és azt is átpirítottam, ezután ráöntöttem a bort. Innentől kezdve amint felszívta a  folyadékot a rizs, egy merőkanálnyi levest mertem rá (ez egy másik lábosban már szűrt állapotban folyamatosan forr, hogy ne hűtse vissza a rizst). Amikor a leves már félig elfogyott, fedő alatt puhítottam a rizst ~10 percig, majd hozzáadtam a húst (mikor a rizs már majdnem kész) és a leves szűrőben fennakadt részét, a maradék citromhéjat és petrezselymet, majd továbbra is apránként adtam hozzá  levet.

Elvileg úgy jó a rizottó, ha a rizs "al dente" miszerint enyhén roppanós keménységű, és olyan sűrű az étel, hogy a tányért kicsit megdöntve szépen "átkúszik" a másik oldalra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulinariskiserletek.blog.hu/api/trackback/id/tr795138644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása