Egyik kollégám sugalmazására párosított alapanyagokból, Húgom tiszteletére a saját kreáció.
Hozzávalók (~4 személyre):
1 csirkemell filé (mindkét "fél mell")
5 dkg liszt
5 dkg margarin (inkább vaj)
~ 3 dl tej
10 + 10 dkg reszelt füstölt sajt
3 tojás sárgája
só, bors
4-6 szelet bacon szalonna
3,5 dl muskotály bor
1 tk vanília kivonat (vagy fél vanília kikapart belseje)
4 db nagyobb körte
A csirkemelleket lapjában kettévágtam, hogy lehetőleg azonos vastagságú szeleteket kapjak. Sóztam, borsoztam, és kevés olajon oldalanként 2 perc alatt átsütöttem.
A baconöket előmelegített sütőben ropogósra sütöttem, majd apróra vágtam.
A besamel mártáshoz a felforrósított margarinba szórtam a lisztet, elkevertem őket, majd a tej lassú adagolásával beállítottam egy joghurt-szerű sűrűséget. A sajt felét beleszórtam, és addig kevertem, míg elolvadt. Ezután hozzákevertem a tojássárgákat és addig kevertem, míg elkezdett sűrűsödni (legyen méz sűrűségű).
A csirkemelleket tepsire tettem, megszórtam baconnel, majd rákanalaztam a mártást. A tetejére tettem a maradék reszelt sajtot. 180 fokon addig sütöttem, míg szépen megpirult a sajt a tetején
Egy nagyobb lábosban feltettem melegedni a bort, hozzákevertem a vaníliát. A körtéket meghámoztam, félbevágtam, és kivágtam a magházat. A vágott oldalával a lábosba tettem - lepje el félig a bor - és 20 perc alatt puhára pároltam.
Második alkalommal elkészítve már egészen jól sikerült. Fejenként egy-egy szelet a besamel mártás miatt is kellemesen elegendő.