Karácsony alkalmából is megvolt a kísérletezés. Ezúttal egy szép nagy darab karaj adta az alapot az ebédhez.
Hozzávalók (4 személyre):
1kg sertéskaraj (egyben, nem szeletelve)
20dkg kuszkusz
1db édeskömény gumó
3db nagyobb narancs
1 közepes fej lilahagyma
10-15 szem fekete olíva bogyó
5 ek étolaj
2 ek cajun fűszer
2 ek balzsamecet
2 ek száraz fehér bor
4dl víz
1 ek vaj
1 ek réteslis
só, bors
A karajról lefejtettem a zsírt és a hártyákat majd bedörzsöltem a cajun fűszerrel, egy tálba tettem és hozzáadtam az olajat és a balzsamecetet. Ezt a fűszeres páclevet jól belemaszíroztam a húsba, és hagytam így egy órát pihenni. A sütőt előmelegítettem 75°C-ra. A karajt egy akkora tűzálló edénybe tettem, hogy pont beleférjen, melléöntöttem a páclevet és a bort. Alufóliával lefedtem, és másfél órára a sütőbe tettem. Mikor letelt az idő serpenyőt forrósítottam, és a karaj minden oldalát hirtelen megpirítottam, közben 150°C-ra állítottam a sütőt. A megkérgesedett karajt visszatettem a sütőedénybe, letakartam, és további háromnegyed órát sütöttem, közben sűrűn locsolgatva.
A salátához az édesköményt és a lilahagymát vékony karikákra vágtam, és enyhén besóztam. Így pihentek fél órát. A narancsot kifiléztem, és a megmaradt részekből a narancslevet kipréseltem. Az olíva bogyókat vékony karikákra vágtam. Közben a vizet és a narancslevet egy lábosban felforraltam, sóztam, borsoztam és az édeskömény apróra vágott leveleit is beletettem. Forrás után beleöntöttem a kuszkuszt, lefedtem és elzártam alatta a lángot. 6-8 perc múlva miután a kuszkusz megszívta magát és megpuhult hozzákevertem a narancsot, hagymát, édesköményt és olívát.
A hús elkészültét tűpróbával ellenőriztem, kivettem az edényből és 5 percet pihentettem. Közben a pecsenyelevet leszűrtem, egy lábosban kissé beforraltam és hozzáadtam a vajat. Ezután a liszttel mártás állagúra sűrítettem. Pihentetés után szeleteltem a húst.