A medvés ötletet egy hasonló tálalás adta, de az étel saját fejlesztés :)
Hozzávalók (4 személyre):
20dkg kéksajt
8 dl tej
egy kis fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek vaj
2 ek olaj
2 dl félédes fehérbor
0,5 kg burgonya
1 tojás
~10 dkg liszt
só, bors
őrölt kömény
1 babérlevél
olaj a sütéshez
(1 ek keményítő)
A hagymákat apróra vágtam és a vaj és olaj keverékén lassan megpároltam, majd felöntöttem a borral. Lassan gyöngyözve addig főztem, míg majdnem az összes folyadék elpárolgott. Hozzáadtam a tejet és a feldarabolt sajtot, babérlevelet, majd lassú tűzön felforraltam, és kis lángon addig főztem, míg a sajt elolvadt. Ezután turmixoltam, hogy ne legyenek benne nagyobb hagyma darabok (előtte kihalásztam a babérlevelet). A tűzre visszatéve sóval és borssal ízesítettem. Mivel kicsit hígnak ítéltem, kevés keményítővel sűrítettem.
A burgonyát héjastul megfőztem, majd összetörtem. Kihűlés után hozzáadtam a tojást és a köményt, sóztam, borsoztam. Annyi lisztet kevertem hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjak. Bő forró olajban barnára sütöttem.
A medve aranyosra sikerült, de a nagyobb gombócok közepe nem sült át teljesen. A maradék tésztából kicsi gombócokat készítettem.