Sörkóstolás közben kedvenc IPA söreimhez jutott eszembe ez az étel. Azt hiszem ez most határozottan jól sikerült. Továbbfejlesztésre abszolút érdemes :)
Hozzávalók (2 személyre):
2db 15dkg-os lazac szelet (filé)
1 csomag levelestészta (500g)
6 papírvékony szelet füstölt sonka
fél csokor medvehagyma
fél csokor bazsalikom
1 narancs héja
1 citrom héja
2 lime héja, és az egyik leve
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér reszelve
1 ek olíva olaj
1 tojás a kenéshez
só, bors
A citrushéjakat a medvehagymával, bazsalikommal, olajjal,gyömbérrel és a lime levével összepürésítettem.
A lazacszeletekről levágtam a bőrt, és a benne maradt szálkákat is kiszedtem.
A tészta felét 2mm vastagra téglalap alakúra nyújtottam. A lazacot sóztam és borsoztam. A tésztára fektettem 3 sonkaszeletet úgy, hogy kissé fedésben legyenek. Rájuk kentem a zöldfűszeres pép felét, ráhelyeztem a lazacot és a tésztát feltekertem. A tésztahenger nyitott oldalait a henger alá gyűrtem.
Fél órát pihent hűtőszekrényben, majd megkentem a felvert tojással, és még fél órára hűtőbe tettem. Sütés előtt újra megkentem tojással. 200 °C-os sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.
A tészta talán lehetne vékonyabb, könnyebb is lenne előre nyújtott leveles tésztával dolgozni. Sonkából csak főttet kaptam, de egy kicsit pácoltam füst-aromában...azért mégis a feketeerdei sonka lenne a jobb :)
Ebből a mennyiségből két elég bőséges adagot lehet kihozni. A hozzávalóknál 2 főre írtam a mennyiségeket, a leírásnál már csak az egyik felét fejtettem ki.
Mellé ajánlott sör: BrewDog: JackHammer