Lássuk be, laktóz-, glutén- és tojásmentes alapanyagokból igazából nem nehéz hasonló paraméterekkel rendelkező ételt készíteni. Mac 'n' cheese-ről nemrég láttam Jamie Oliver egy képét, és hát meglehetősen megkívántam - valamit nekem is alkotnom kellett. Íme egy sok allergént kikerülő finomság.
Hozzávalók (2 személyre):
- 200 g gluténmentes tészta (szarvacska)
- 4 dl mandulatej (vagy egyéb laktózmentes tej)
- 2 ek kukoricaliszt
- 50 g kókuszzsír
- 100 g reszelt parmezán
- 1 csokor metékőhagyma
- só, bors, szerecsendió
Először egy besamel-mártást csináltam. A kókuszzsírt egy lábosban megolvasztottam, ebben elkevertem a kukoricalisztet, majd apránként hozzáadtam a tejet folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen. Ezt a mártást fűszereztem sóval, borssal és szerecsendióval, majd belekevertem a sajtot és az apróra vágott metélőhagymát.
A tésztát szárazon egy tűzálló tálba tettem, ezt leöntöttem a mártással és 180 °C-os sütőben 25 perc alatt megsütöttem.
A szószból kikandikáló tésztacsúcsok persze nem puhultak át, így viszont volt ami kellemesen ropogott az ebédben.