
A készítés eredeti oka munkahelyi ajándékozás volt, de olyan jól sikerültek a termékek, hogy lesz még folytatása is. A szirupokkal és az ízesített cukrokkal is nagyon jól lehet például kávékat ízesíteni, de akár koktélokhoz is jól passzol.
Mézeskalács-szirup
Hozzávalók (~6dl-hez):
- 0,5 kg kristálycukor
- 3,5 dl víz
- 50 g gyömbér
- 4 rúd fahéj
- 6-8 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
A cukrot a vízzel összeforraljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. A gyömbért elég csak lapokra vágni. Nagyjából 10 percig gyöngyözve forraljuk, majd hagyjuk kihűlni, végül leszűrjük. Ha szükséges az elforrt vizet pótoljuk.
Vaníliás karamell-szirup
Hozzávalók (~6dl-hez):
- 0,5 kg kristálycukor
- 3,5 dl víz
- 1 vanília rúd
A cukorból egy lábasban dióbarna karamellt készítünk, majd apránként hozzáadjuk a vizet. Mikor az összes karamell feloldódott tegyük bele a hosszában félbevágott vanília rudat és forraljuk 10 percig. Ha szükséges az elforrt vizet pótoljuk.
Tonkababos porcukor
Hozzávalók:
- 100 g kristálycukor
- 1 db tonkabab
AZ elkészítés roppant egyszerű. A tonkababot lereszeljük, majd a cukorral együtt kávédarálóba tesszük, és porrá őröljük.
Bármilyen más fűszerrel készíthetünk könnyen különleges cukrokat. A tonkabab személyes nagy kedvencem, így ezzel készült.