Tonkabab...még mindig nem sikerült megunnom. Ha pedig baráti összejövetelről van szó legyen nagy adag. Ezt a desszertet közös összefogással készítettük, és remek lett az eredmény
Könnyű, nyári desszert.
Hozzávalók (12 adaghoz):
- 0,5 kg félzsíros tehéntúró
- 2 dl tej
- 0,5 l habtejszín (lehetőleg 35%-os)
- 2 tonkabab
- 1 citrom héja
- 150 g cukor
- 4 zselatin lap
A relish-hez:
- 0,5 kg rebarbara
- 0,5 kg őszibarack
- 100 g cukor
- 20 g vaj
- 2 ek balzsamecet
A tejet felforraltam a cukorral, és belereszeltem a tonkababokat és a citromok héját. A zselatin lapokat hideg vízbe áztattam, majd ezt is elkevertem a tejben. A túrót szitán alaposan áttörtem, a tejszínt kemény habbá vertem. Mikor a tej már szobahőmérsékletűre hűlt, elkevertem a túróval, aztán óvatosan hozzáforgattam a habot is. Ezt a keveréket poharakba töltöttem, és 1 órát pihentek a hűtőben.
A relish-hez a rebarbarát megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. Az őszibarackot meghámozzuk és kimagozzuk, majd ezt is kisebb darabokra vágjuk. A rebarbarát a cukorral a vajon addig pároljuk míg puha lesz, majd hozzáadjuk a barackot és a balzsamecetet, végül 2 percig még forraljuk.
A kihűlt relish-t tálaláskor a túrókrém tetejére kanalazzuk.