Nagymamám babérleveles savanyú levese alapján, egy kicsi (óriási) átalakítás után megszületett.
Hozzávalók (4 személyre):
2 fej vöröshagyma
2 ek margarin/vaj
2 gerezd fokhagyma
1 kicsi zellergumó
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
8-10 babérlevél
1 tk őrölt csilipaprika
pár szem római kömény
2 ek ecet (10%) vagy balzsamecet
1 pohár joghurt
30 dkg tengeri hal
só, bors
5-6 dkg száraztészta, vagy 10 dkg friss tészta (1 tojás+10dgk liszt+1 ek víz)
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát a vajon lassan megpároltam, kevés vizet hozzáadva ha elkezdett pirulni (kb. fél órán át). Mikor átpuhultak, hozzáadtam a répákat, a zellert és a babérleveleket, sóztam, borsoztam és annyi vízzel öntöttem fel, hogy ellepje a zöldségeket. Az egészet fedő alatt puhára főztem.
Puhulás után eltávolítottam a babérleveleket és az egészet simára turmixoltam, hozzáadtam a csilit és korrigáltam sóval. Felöntöttem fél liter vízzel, és hozzáadtam az 1cm-es kockákra aprított halhúst. Eközben sós vízben kifőztem a frissen gyúrt tésztát. 10 perc múlva hozzákevertem a joghurtot (hőkiegyenlítéssel), majd az ecetet is. Miután ellenőriztem, hogy a halhúst átfőtt, hozzáadtam a tésztát.
Mivel kellemesen savanykás, a nyári melegben is jól esik forrón. Csili pedig ízlés szerint :)