Kezdett sok idő eltelni azóta, hogy utoljára halakkal foglalkoztam. Így hát ez, és a Gourmet fesztivál élményei után végre készítettem egy kis lazacot.
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db 150 g-os lazac szelet
- 60 g salotta hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 g vilmoskörte (2 kicsi darab) apróra darabolva
- 1 tk egész zöldborzs (frissen, mozsárban összetörve)
- 1/2 rúd vanília
- 150 g arborio rizs (vagy más rizottó rizs)
- 50 g vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- oliva olaj
A hagymákat nagyon finomra vágtam. A salottát kevés olivaolajon egy közepes lábosban üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a fokhagymát is.(Közben nagyjából 1 liter vizet felforraltam) További 1 perc pirítás után beleszórtam a rizst, és 1-2 percig szárazon pirítottam, majd felöntöttem a borral (ez hirtelen elpárolog).
Hozzáadtam a körte felét, borsot és a vanília kikapart magjait, majd felöntöttem kevés forró vízzel. Folyamatos kevergetés mellett pároltam a rizst. Mindig csak annyi forró vízzel (vagy alaplével) szabad felönteni, hogy éppen kicsit ellepje. Közben folyamatosan kóstoltam, és sóztam. Mikor a rizs megpuhult levettem a tűzről, hozzáadtam a maradék körtét és beledaraboltam a vajat. Jól elkevertem és hagytam pár percet pihenni.
Míg a rizottó pihent, megsütöttem a lazacot. A bőrös felét besóztam, majd forró serpenyőben kevés olajon bőrével lefelé elkezdtem sütni. A tetejét sóztam és borsoztam. Mikor a hús a harmadáig kifehéredett (kb 2 perc) a feje tetejére fordítottam és ott is két percet sütöttem. Ez után az oldalait 1-1 percig sütöttem.
A lazac így medium állagú lett, a rizottó pedig édeskés, pikáns, csípős. Jól passzolnak.