Ebbe bele lehet kötni - nem feltétlenül thai, csak thai-szerű - na de ez meg hogyan hangzana egy címnek... A lényeg, hogy gyorsan elkészíthető, különleges, nem túl nehéz étel - és persze finom is. Forró nyári hétvégén, egy jó fröccs és a kerti medence társaságában ideális.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 egész kacsamell filé
- 250 g rizstészta
- 2 dl kókuszkrém
- 30 g szárított illatos gomba
- 1 csokor friss koriander
- 50 g pirított földimogyoró (apróra törve)
- 400 g mangó (konzerv - csak ezt találtam)
- 200 g bambuszrügy (szintén konzerv)
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g gyömbér
- 1 szál citromnád
- 1 lime leve és reszelt héja
Az illatos gombákat leforráztam és fél órán át hagytam puhulni, majd apró darabokra vágtam. A levét nem öntöttem ki, a szósznál még jó szolgálatot tett. A gyömbért és a fokhagymát lereszeltem, a citromnádat és az újhagymát nagyon apróra vágtam. A mangót és a bambuszrügyet is kicsi darabokra, a koriandert pedig nagyon finomra vágtam.
A kacsamellek bőrét sűrűn bevagdostam, majd forró serpenyőben a bőrén sütöttem (közben néha leöntöttem róla a zsírt egy tálba). Mikor aranybarnára sült a bőre megfordítottam és a másik oldalán is pirosra sütöttem. Ezután tűzálló tálban 180°C-on 12 percet sült, majd 5 percet pihent a pulton.
Közben kevés kacsazsíron 1-2 percig pirítottam a hagymákat, gyömbért és citromnádat. Mikor barnulni kezdett a keverék a koriander és a tészta kivételével hozzáadtam mindent, és alaposan összeforraltam. Ha túl sűrűnek ítéltem a szószt, a gomba levével engedtem fel, ha túl savanyúnak, a mangókonzerv levével édesítettem. A koriandert csak 6-8 perc forralás után adtam hozzá, onnantól már nem is igazán főztem.
A tésztát csak leforráztam, és 3 percig hagytam puhulni.
Végül a megpuhult tésztát leszűrtem, elkevertem a szósszal, a kacsát pedig felszeleteltem.