Nem tudtam ellenállni a pisztrángnak a piacon, ezért kombináltam egy gyakorlandó tétellel. A hal méretétől függően 1-2 adag jön ki a következő mennyiségből
Hozzávalók (1-2 adaghoz):
1 közepes pisztráng
1 édeskömény gumó
1 kis fej lilahagyma
2 narancs
6-8 szem fekete olíva bogyó
1 szál újhagyma
1 tk mustár
2-3 ek olíva olaj
1 tk ecet (bodzaecet)
1 tk apróra vágott kapor
1 tk apróra vágott petrezselyem
só, bors
100 g vaj
1 dl száraz fehér bor
Az édesköményről levágtam a szárakat és félretettem, majd a gumót vékonyan felszeleteltem. A lilahagymát szintén vékonyan felszeleteltem és mindkettőt enyhén besózva félretettem.
A pisztrángot kívül-belül sóztam és borsoztam. Az édeskömény szárait és az újhagymát hosszában vékony csíkokra vágtam, és kitömtem velük a hal hasát. A halat tűzálló edénybe tettem, a tetejére szeleteltem a vajat, és aláöntöttem a bort. Alufóliával letakarva 15 percig sütöttem 150 fokra előmelegített sütőben. Ezután levettem a fóliát és gyakorta meglocsolva az olvadt vajjal még 10-15 percig sütöttem.
Közben a narancsokról levágtam a héját és kifiléztem, a maradék rész levét pedig kifacsartam. A narancsléből az olajjal, ecettel, mustárral, kaporral és petrezselyemmel dresszinget készítettem. A besózott hagymát és édesköményt kinyomkodtam, és kicsit átöblítettem.
A salátához a hagymát, édesköményt, narancsot és a negyedekre vágott oliva bogyót összekevertem a dresszinggel.
A halat tálaláskor a salátaágyra fektettem és meglocsoltam még a vajjal.