Egyszerű csokoládétorta
2016. január 25. írta: angelimatyas

Egyszerű csokoládétorta

img_20160124_095337.jpg

Gyerekzsúrra készült ez az egyszerű csokoládétorta. Semmi különleges fűszer vagy alapanyag :) Egy 18 cm-es tortaformára elég a mennyiség, ez 10 gyerkőcnek elég lehet.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 120 g finomliszt
  • 120 g kristálycukor

A krémhez:

  • 250 g étcsokoládé (70%)
  • 100 g vaj
  • 2 dl tej
  • 150 g barnacukor
  • 1,5 dl habtejszín (35%)
  • 3 db zselatin lap
  • Kevés marcipán, csokireszelék és cukordrazsé díszítésnek

 

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat habosra keverjük a cukor felével (régi szakácskönyvek szerint 1 órán át, de csak egy irányban, és meg ne állj!! :) ). A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a cukor másik felét és nem túl kemény habbá verjük. Egy egészen kicsit még folynia kell, így nem szárad ki olyan könnyen. Óvatosan forgassuk össze a fehérjehabot a sárgájával, majd hozzászitáljuk a lisztet és csomómentesre "keverjük". Kivajazott és kilisztezett tortaformába töltjük és 170 °C-on kb 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már nem rezek a közepe. Végül hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejet a cukorral addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. A zselatin lapokat áztassuk 10 percre hideg vízbe, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet és keverjük a még forró tejhez.

A csokoládét a vajjal együtt olvasszuk meg gőz fölött, majd mikor már homogén a massza apránként adjuk hozzá a tejet. Hagyjuk ezt a masszát szobahőmérsékletre hűlni. Ekkor a tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk össze a csokoládékrémmel. Tegyük hűtőszekrénybe a krémet egy órára, hogy kicsit szilárduljon.

A piskótát vágjuk 3 egyenlő vastagságú lapra. Osszuk el a krém 2/3-ad részét a lapok között egyenletesen, majd a maradék harmaddal kenjük be a torta tetejét és oldalát.

Díszíthetjük csokoládé reszelékkel (mikor még friss a krém és tapad), marcipánnal vagy cukorgyöngyökkel.

Tálalás előtt tartsuk még 1-2 órán át a hűtőben,hogy kicsit megszilárduljon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulinariskiserletek.blog.hu/api/trackback/id/tr988310800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása