Hogyan szerezzünk kacsát Srí Lankán 8 lépésben
2016. november 16. írta: angelimatyas

Hogyan szerezzünk kacsát Srí Lankán 8 lépésben

 sri_lankan.png

Bizonyára minden magyarnak napi szintű problémát és bosszankodást jelent, hogy nem tud Srí Lankán kacsát szerezni... :) De ha az ember rosé kacsamellet akar készíteni, elkerülhetetlen.

Szerencsére van megoldás, csak kicsit hosszadalmasabb a folyamat, mint otthon. Íme a lépésekre lebontott útmutató:

0. Bizonyosodjunk meg róla, hogy egyetlen szupermarket-ben sem lehet kacsát kapni (merthogy nem lehet - ha valaki tud alternatívát azonnal szóljon)

1. Vegyük észre a város muszlim negyedében, hogy valamiféle hentesbolt-kezdemény(szerűség) előtt ketrecekben próbálnak kapirgálni a csirkék és a nyulak (ők nem kapirgálnak). //Van ott minden a napos csibétől a tojón át a kakasig - lehet, hogy a következő projekt a házi csirke nevelés lesz//

2. Kérdezzük meg, hogy van-e kacsa - nem lesz. A jó hír viszont, hogy előre rendelve működik a rendszer, nagyjából 5 nap alatt be tudják szerezni. Ezzel meg is volnánk.

3. Menjünk vissza az ötödik napon - ahogy ígérték ott pislog kifelé két kacsa az egyik ketrecből (igaz, hogy csak egyet rendeltünk, de próbálkozni azért szabad :) )

4. Válasszuk ki a nekünk szimpatikus szárnyast. 

5. Tegyünk eleget az invitálásnak és kövessük a hátsó helyiségbe a hentest (bizonyítandó, hogy tényleg azt az állatot kapjuk majd meg). Itt kell megjegyeznem, hogy valószínűleg még a legkeményebb szívű NÉBIH vagy ÁNTSZ ellenőrnek is könny csordulna ki a szeméből a vágóhidat látván (és nem azért, mert csillog mindenütt a fehér csempe és a rozsdamentes acél). Torok elvágva, egy hordó alatt csapkodhat a betonpadlón a szegény állat.

6. Közbe lehet iktatni egyéb dolgokat, fél óra múlva felvehető a kopasztott kacsa - immár hűtőszekrényből kiemelve (meg is lepődtem). Nem vágtak le róla semmit feleslegesen, körmétől a csőréig minden a csomagban van.

kacsa3.png

7. Konstatáljuk, hogy bár számítottunk rá miszerint kisebb lesz az állat - nem az a méret, mint amekkora kacsamellet vagy combot otthon kapni a piacon. Összesen 20dkg mell és 20dkg comb valamint a szárny a hasznos tömeg (jó persze, a többiből lehet jó alaplevet vagy levest készíteni).

kacsa5.png

8. Lássuk be, hogy nem lesz az étlapon kacsa ilyen feltételek mellett :) (nagyjából 3000 Ft értékű rúpiába került a manőver)

 

Egyébként nagyon szép a hús színe. Látszik, hogy nem tömött állatról van szó - alig van rajta zsír (sajnos, pedig milyen jó lett volna...). Az egész nagy kihívást jelent egyébként, hogy egy maximum 1cm vastag mellet hogyan süssek rosé-ra úgy, hogy a bőre is megpiruljon; mire szép ropogós, a hús majdnem át is sült.

Úgy tűnik tényleg érdemesebb a halaknál maradni ebben az országban :)

UPDATE:

De igen, lehet rosé-ra sütni! :) Az alábbi képen a kés pengéje 21 cm hosszú, csak viszonyítási alapnak :)

kacsa6.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulinariskiserletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6811964639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása