5+2 dolog, amit egy kezdő konyhának tartalmaznia kell
2016. február 07. írta: angelimatyas

5+2 dolog, amit egy kezdő konyhának tartalmaznia kell

...avagy konyhafelszerelés 10000 Ft alatt

Több ismerősöm példájából illetve a főzőiskolában tapasztaltak alapján úgy gondoltam hasznos lenne egy lista azoknak, akik mostanában kerülnek új lakóhelyre - mit is érdemes beszerezni egy konyhába.

Nem kell nagy összegeket elkölteni arra, hogy alapszinten főzni tudjunk bárhol, ahol legalább egy elektromos főzőlap és folyó víz fellelhető. Következzék, szerintem mire is lehet szükség:

 

1+1: A kés

Ez az az eszköz ami nélkül nem sok minden történhet a konyhában a házhoz szállított étel melegítésén kívül. Ez a téma megér egy teljesen önálló posztot is, hogy mi alapján érdemes válogatni. Egy azonban biztos: szükség lesz egy szakácskésre és egy kisebb általános vagy zöldségkésre.

A szakácskés:

cspremium_szakacs.jpgNagyjából 20 cm pengehosszúságú, és szinte bármilyen aprítási vagy szeletelési munka elvégezhető vele. Szerintem a legsokoldalúbban használható eszköz (tegyük hozzá, hogy mióta szakács lettem erős vonzódás alakult ki bennem a kések iránt :) )

Használatáról szintén sokat lehetne beszélni, viszont a helyes késtartásról és a vágási technikákról sok videó található az interneten.

Én otthon a képen szereplő kést használom. Strapabíró, nem drága és jól tartja az élét. Ezen a linken megvásárolható.

Az általános, vagy zöldségkés:

altalanos_cspremium_9.jpg

Egy ilyen kés nagyon jól jöhet, ha kicsi munkákról van szó. Legyen szó zöldségek hámozásáról vagy kézben történő aprításáról, mindenképpen hasznos része a konyhának. Emellett persze kenyér kenésére és étkezéshez is abszolút alkalmas.

Szintén a képen szereplő kés az amit otthon használok, ugyanabból a családból, mint a szakácskésemet.

Ezen a linken ez a termék is megtalálható.

A képek a szemesbolt.hu weboldalról származnak.

A kés vásárlásánál nem javaslom a kerámia késeket. Nem lehet őket élezni, ha pedig lepattan belőlük egy darab, már mehetnek is a kukába (nem is beszélve arról, ha az a darab az ételbe kerül). Egy következő posztban részletesebben is kifejtem a témát.

 

2: A fazék vagy lábas

Ez az eszköz szerintem fontosabb, mint a serpenyő. Lehet bennük pirítani, főzni, melegíteni (nem szoktam melegítéshez sem mikrohullámú sütőt használni). Akár egy zacskós leves elkészítéséről van szó, akár egy gyors főzelék készítéséről vagy tésztafőzésről, egyiket sem kényelmes és praktikus serpenyőben elkészíteni.annons-edenykeszlet-db_43510_pe139263_s4.JPG

Létezik nyeles és füles verzió is.

Lábasnak általában azt az edényt nevezzük, aminek átmérője nagyobb, mint a magassága, a fazéknak pedig a magassága nagyobb, mint az átmérője.

Fontos figyelni a választáskor, hogy milyen tűzhellyel rendelkezik a konyhánk. Indukciós főzőlapon csak az erre a tűzhelyre való vastag talpú edények működnek - ezek viszont bármilyen más főzőlapon, vagy gázláng felett is használhatóak.

Egy ilyen többrészes edénykészlet nagyon jó áron elérhető itt. Ha csak egyetlen edényt szeretnénk, szerintem a 3 literes jó választás.

A kép az IKEA weboldaláról származik

 

3: A serpenyő

Aki egy fokkal tovább szeretne lépni, annak szüksége lesz egy serpenyőre is. Tojásrántottát ugyebár lehet készíteni fazékban is, na de mégiscsak a serpenyő alkalmas erre sokkal jobban. Persze ezt is lehet többféle mérettel variálni, lehet szerezni külön palacsintasütőt, de egy általános serpenyővel az ilyen feladatok nagy része megoldható.

serpenyo.jpg

Létezik sokféle serpenyő: levehető nyelű (egyben sütőedényt is nyerünk vele), kerámia bevonatos, teflon bevonatos, gránit bevonatos, alumínium, vas, öntöttvas stb.

Nagyon jó tapasztalataim vannak a legegyszerűbb kerámia bevonatos serpenyőkről. Persze, ha nem figyelünk ebben is bármit le lehet égetni, de viszonylag olcsók és tényleg nagyon könnyen tisztíthatók. Otthon is egy ilyen, a képen látható serpenyőt használok, mely megtalálható itt

A kép a VASEDÉNY oldaláról származik.

 

4: Vágódeszka vagy vágólap.

Bár kényszermegoldásként az asztallapon is lehet szeletelni, mégis sokkal jobb, ha van erre alkalmasabb eszközünk. Hagyományosan fából készül, ám ebben macerás lehet, ha megázik, illetve beleszívódhatnak nem kívánt nedvek, szagok. Arról nem is beszélve, hogy egy vékony deszka a nedvesség hatására vetemedhet is, és egy hordó oldalán sokkal kevésbé kellemes élmény vágni.

legitim-vagodeszka-db-kek_0114937_pe267925_s4.JPG

Jobban járunk talán, ha a választás műanyag vágólapra esik. Ezek némelyike is hajlamos deformálódni, bár léteznek vastagabb típusok is, amiket nagyon kényelmes használni.

Szintén szerencsés, ha akár több méret is a rendelkezésünkre áll, bár én szeretem a nagy felületű lapokat.

Egy ilyen szett itt megtalálható és nem kell érte mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Könnyen tisztítható, egyszerű, és még a mérete is egészen jó.

 

Ezt a képet is az IKEA oldaláról kölcsönöztem.

 

 5: Konyharuha vagy törlőkendő

Szintén kihagyhatatlan eleme a konyhának. Forró edények megfogásához, törölgetéshez, szárításhoz, leitatáshoz vagy a vágódeszka alá csúszás ellen.

elly-konyharuha-feher_0276959_pe415682_s4.JPG

Szinte az egyetlen lényeges tulajdonsága, amire figyelni kell, hogy megfelelő nedvszívó képességgel rendelkezzen. Ha a piacon kínálnak ilyet, érdemes megnézni, hogy csillog-e az anyaga. Ha igen, valószínűleg nagyrészt műszál és nem tud sok vizet felvenni, emellett jobban vezeti a hőt és hamarabb átmelegszik.

A legjobb és legegyszerűbb a tiszta pamut. Megtalálható például itt.

És még egy dolog: egy konyharuha sosem elég :). Mindig legyen kéznél egy száraz, amibe nem töröltünk nedves dolgot (akár a kezünket), így kevésbé hajlamos átmelegedni.

És ismét csak az IKEA oldaláról kölcsönzött képet szúrtam be.

 

+1: Fakanál vagy egyéb műanyag keverőkanál.

  1794619_736661936378678_2013015170_n.jpgTermészetesen van élet fakanál nélkül is, csak sokkal egyszerűbb ha van. Egy evőkanállal is meg lehet keverni a fazekat, vagy lehet forgatni vele a serpenyőben - csak kényelmetlen és lekaparhatjuk vele a bevonatot - na és ez már egészségtelen.

Léteznek műanyagból készült keverőkanalak is. Ezeket szívesebben használom, mert kevésbé hajlamosak repedni, szétázni, vetemedni és penészedni. Ezen kívül a műanyag kanálba nem ivódik be például egy finom pörkölt aromája, hogy aztán a carbonara ízét kicsit megcsavarja :)

Az itt látható kanalat én kaptam a kollégáimtól búcsú ajándékként, mikor mérnökből szakáccsá lettem. Gyönyörű szép, és nagyon meghatott - így ezzel biztosan nem fogok főzni, kint díszeleg a polcomon.

 

Én az itt felsorolt eszközöket tartom feltétlenül szükségesnek egy alapszintű otthoni főzőcskézéshez. Természetesen a linkelt termékek csak például szolgálnak, ezeken kívül is létezik sok jó megoldás. Fokozottan igaz ez a késekre, ahol sokkal olcsóbban is lehet kapni eszközöket. 

A példákban felsorolt eszközöket jelenlegi árukon összesen kevesebb, mint 13.000 Forintból meg lehet vásárolni, és ezek tényleg tartós példák voltak. Egyszerűbb késeket választva például az ár tízezer Forint alá is mehet, így nem gördül nagy akadály az elé, aki otthon/kollégiumban/albérletben látna neki a főzőcskének.

Remélem hasznos volt ez a kis iromány, terv szerint következnek még hasonlók :)

Jó főzőcskét kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulinariskiserletek.blog.hu/api/trackback/id/tr618368588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása