Már régen szerettem volna fürjtojással játszani, a pácolt heringet pedig nagyon szeretem. Hát ez lett a mai eredmény :) Nem a leggyorsabb étel, mert ki kell várni, míg lehűl...cserébe nagyon jó reggeli vagy vacsora lehet.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g cékla
- 0,5 dl fehér borecet
- 1 tk só
- 1 tk egész bors
- 3 db babérlevél
- 400 g pácolt hering
- 1 nagy pohár görög joghurt
- 3-4 ek méz
- 1 csokor metélőhagyma
- 4 db fürjtojás
- só, bors
A céklákat meghámoztam és kicsi (5*5mm) darabokra vágtam. FEltettem főni egy liter vízben az ecettel, sóval, borssal és babérlevéllel, míg roppanósan puhák nem lettek, majd leszűrtem és hagytam kihűlni.
A heringeket a céklához hasonló méretűre vágtam, a metélőhagymát durvára aprítottam.
A joghurtot kikevertem a mézzel, metélőhagymával, sóval és borssal, majd pár mozdulattal összeforgattam a céklával és a hallal. Nem szabad sokáig keverni, különben teljesen lila lesz a joghurt.
A tojásokat lefedve megsütöttem tükörtojásnak, kevés sóval és borssal fűszereztem. Lehetett volna persze tyúktojással is készíteni, de erre az adagra pont ez passzolt :)